Kuka valitsee presidentin?

Kuka valitsee presidentin?

Suomen presidentinvaali on suora kansanvaali, jossa valitaan Suomen tasavallan presidentti kuuden vuoden toimikaudeksi. Kuten kunta- ja eduskuntavaaleissa, myös presidentinvaalissa äänioikeus on yleinen, yhtäläinen ja salainen. Vaalipäivä on tammikuun neljäs sunnuntai.

Milloin uusi presidentti?

Seuraavan kerran tasavallan presidentti valitaan presidentinvaalissa 2024. Jos presidentti, presidentiksi valittu tai presidenttiehdokas on tullut pysyvästi estyneeksi tai kuollut, uusi presidentinvaali järjestetään mahdollisimman pian.

Kuka voi pyrkiä Suomen presidentiksi?

Suomen perustuslain mukaan ehdokkaan voi asettaa joko rekisteröity puolue, jonka listalta on valittu edellisissä eduskuntavaaleissa vähintään yksi kansanedustaja tai valitsijayhdistys, jonka on perustanut vähintään 20 000 äänioikeutettua. Ehdokkaan tulee olla syntyperäinen Suomen kansalainen.

Montako kertaa voi olla presidentti?

Sama henkilö voi toimia tasavallan presidenttinä enintään kaksi peräkkäistä toimikautta. Seuraavan kerran tasavallan presidentti valitaan presidentinvaalissa 2024.

Miten päästä presidentiksi?

Jos kukaan ehdokkaista ei saa ensimmäisessä vaalissa eli kierroksella yli puolta hyväksytyistä äänistä, järjestetään toinen vaali kahden viikon päästä. Toisessa vaalissa ehdokkaina on ensimmäisessä vaalissa kaksi eniten ääniä saanutta ehdokasta. Eniten ääniä saaneesta tulee seuraava tasavallan presidentti.

Miksi Suomessa ei järjestetty presidentinvaaleja vuonna 1974?

Kekkosen kieltäytyminen presidentinvaaleista. Valitsijamiesvaalit ja presidentinvaali oli alun perin tarkoitus järjestää normaalisti vuonna 1974. Presidentti Urho Kekkonen oli jo 1960-luvulla puhunut, ettei haluaisi enää käydä läpi vaaleja, sillä katsoi ne turhiksi.

Milloin uusi tasavallan presidentti aina astuu virkaansa?

Sama henkilö voi toimia tasavallan presidenttinä enintään kaksi peräkkäistä toimikautta. Seuraavan kerran tasavallan presidentti valitaan presidentinvaalissa 2024.


Leave a Reply

Your email address will not be published.