Kuka voi hakea eduskuntaan?

Kuka voi hakea eduskuntaan?

Eduskuntavaaleissa vaalikelpoisia ovat kaikki äänioikeutetut, jotka eivät ole vajaavaltaisia eli holhouksen alaisia.

Miten eduskuntaan pääsee töihin?

Eduskunnan virat ja virkasuhteet ovat julkisesti haettavina. Viran tai virkasuhteen hakuilmoitus julkaistaan Valtiolle.fi- ja Mol. fi-sivustoilla. Hakuilmoituksessa on kerrottu kenelle hakemus on osoitettava, milloin hakemus on viimeistään jätettävä ja minne se on toimitettava.

Keitä kuuluu eduskuntaan?

Eduskunta koostuu 200 kansanedustajasta, jotka valitaan neljän vuoden välein eduskuntavaaleilla (PL 24–25 §). Hallitusvaltaa käyttävän valtioneuvoston tulee – parlamentaaristen periaatteiden mukaisesti – “nauttia eduskunnan luottamusta” (PL 3 §).

Ketkä kuuluvat eduskuntaan?

Suomen perustuslain mukaan valtiovalta kuuluu Suomessa kansalle, “jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta” (PL 2 §). Eduskunta koostuu 200 kansanedustajasta, jotka valitaan neljän vuoden välein eduskuntavaaleilla (PL 24–25 §).

Milloin adressi menee eduskuntaan?

Nykyään Suomessa on mahdollista tehdä kansalaisaloite, jolla ehdotetaan uutta lakia, muutosta olemassaolevaan lakiin tai olemassaolevan lain kumoamista. Kansalaisaloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi, jos se on kerännyt vähintään 50 000 kannatusilmoitusta kuuden kuukauden kuluessa.

Miten eduskuntatalolle pääsee?

Joukkoliikenne on helpoin tapa saapua eduskuntaan. Kävelymatkaa Helsingin rautatieasemalta tai Kampin bussiterminaalista on alle kilometri. Eduskuntatalon edessä ei ole pysäköintipaikkoja. Eduskunnan lähistöllä on Helsingin kaupungin maksullisia pysäköintipaikkoja sekä yksityisiä pysäköintitaloja.

Montako kansanedustajaa on Vaasan vaalipiiristä valittu eduskuntaan?

Vaasan vaalipiiri (vaaleihin 1995 asti Vaasan läänin vaalipiiri) on yksi presidentin- ja eduskuntavaalien kolmestatoista vaalipiiristä. Vaalipiiristä valittiin vuoden 2015 vaaleissa 16 kansanedustajaa, mikä on 8,0 % kaikista kansanedustajista.

Montako naista ensimmäiseen eduskuntaan valittiin?

Edustajista 19 oli naisia, jotka valittiin 62 naisehdokkaasta. Vuonna 1907 eduskunnan keski-ikä oli 41 vuotta.


Leave a Reply

Your email address will not be published.