Kuka on eduskunnan puhemies 2022?

Kuka on eduskunnan puhemies 2022?

Eduskunnan puhemies

Eduskunnan puhemies Riksdagens talman
Nykyinen
Matti Vanhanen
1. helmikuuta 2022 lähtien
NimittäjäEduskunta

Voiko eduskunnan puhemies äänestää?

Puhemies istuu istuntosalin edustalla korkeimmalla korokkeella ja poikkeaa muista kansanedustajista siten, ettei itse osallistu keskusteluun tai äänestyksiin eduskunnassa ja yleensä pysyttelee päivänpolitiikan ulkopuolella.

Kuka on eduskunnan apulaisoikeusasiamies?

Valvonnasta vastaavat oikeusasiamies ja kaksi apulaisoikeusasiamiestä: Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen. Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin. Apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen.

Kuka on eduskunnan pääsihteeri?

Eduskunnan pääsihteeri

Eduskunnan pääsihteeri Riksdagens generalsekreterare
Nykyinen
Maija-Leena Paavola
1. tammikuuta 2016 lähtien
NimittäjäEduskunta

Milloin eduskunta valmistui?

Eduskuntatalon rakentaminen aloitettiin vuonna 1926 ja talo valmistui Arkadianmäelle vuonna 1931.

Kuka on eduskunnan vanhin edustaja?

Miina Sillanpää on Suomen eduskunnan kaikkien aikojen vanhin kansanedustaja. Hän oli 82-vuotias jättäessään eduskunnan heinäkuussa 1948. Tällöin hänet nimitettiin kunniapuhemieheksi. Myös Väinö Tanner, Tuure Junnila ja Jörn Donner ovat olleet kansanedustajina vielä yli 80-vuotiaina.

Mikä on eduskunnan täysistunto?

Eduskunnan täysistunto on lainsäädäntötyön ja ajankohtaisen poliittisen keskustelun keskeinen areena. Eduskunta kokoontuu täysistuntoon yleensä tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 14, torstaisin klo 16 ja perjantaina klo 13. Torstain täysistunto alkaa suullisella kyselytunnilla.

Kuka johtaa puhetta eduskunnassa?

Eduskunnan puhemies (ruots. riksdagens talman) on Suomen eduskunnan jäsen, joka johtaa puhetta eduskunnan täysistunnoissa eli hän on eduskunnan puheenjohtaja.

Miten eduskunta on mukana EU päätöksenteossa?

Eduskunnassa kaikki valiokunnat käsittelevät EU-asioita, mutta eduskunnan kanta päätetään tavallisesti suuressa valiokunnassa. Euroopan unionin jäsenmaiden parlamentit eivät ole suoraan edustettuina EU:n toimielimissä. Ne osallistuvat unionin päätöksentekoon valvomalla ja ohjaamalla oman hallituksensa EU-politiikkaa.

Kuka on eduskunnan oikeusasiamies 2021?

Tiedotteita julkaistaan oikeusasiamiehen ratkaisuista, jotka ovat johtaneet toimenpiteeseen tai joilla voi muuten olla yleistä mielenkiintoa.

Tiedotteet.

22.7.2022Oikeusasiamieheltä huomautus Poliisihallitukselle
17.6.2020Oikeusasiamies luovutti kertomuksensa vuodelta 2019 eduskunnan puhemiehelle

Mistä materiaalista on tehty eduskunta talon katto?

Istuntosalin sisäkatto on verhoiltu sokeriruokomassasta tehdyillä levyillä akustisista syistä, ja laatat kaipaavat uusimista ainakin osittain. Arkkitehdit käyttivät maailmanlaajuisia kontaktejaan ja kyselivät harvinaislaatuisen rakennusmateriaalin perään muun muassa Yhdysvalloista ja Intiasta – laihoin tuloksin.

Kuka voi kannella eduskunnan oikeusasiamiehelle?

Kenestä voi kannella oikeusasiamiehelle? Kantelun voi tehdä viranomaisista, virkamiehistä ja muista, jotka hoitavat julkista tehtävää. – kuntien toimielimet kuten kunnanhallitukset ja lautakunnat.

Missä eduskunta kokoontui toimintansa alkuaikoina?

Talvisodan aikana, joulukuusta 1939 helmikuuhun 1940, eduskunta kokoontui evakossa Kauhajoella. Suomi oli Euroopan sotaa käyvistä maista Ison-Britannian ohella ainoa, jossa parlamentti kokoontui keskeytyksettä sodan aikana.


Leave a Reply

Your email address will not be published.