Syöpäseulontaa

10.05.2012 13:19

Saiamaan Syöpäyhdistys ry:n Mikkelin seudun osasto oli vierailulla eduskunnassa keskiviikkona. Kokoomuksen ryhmähuoneessa pidetyssä tilaisuudessa oli mukana paljon väkeä ja paljon myös tuttuja. On aina kiva nähdä keskellä kiireistä työpäivää maakunnan ihmisiä:)

Heidän terveisensä ja huolensa olivat hyvin konkreettisia. Syöpä on sairautena pysäyttävä ja vakava. Tämän sain itsekin huomata viime syksynä, kun täysin terve äitini sai syöpädiagnoosin. Tauti on henkisesti raskas paitsi sen kantajalleen niin myös koko lähipiirille. Hoidon laadun ja saatavuuden varmistaminen koko maassa on erittäin tärkeää. Varhainen havaitseminen on tässäkin taudissa oleellista ja hoidon onnistumisen kannalta merkityksellistä.

Olenkin tehnyt valtuustoaloitteen, jolla Mikkelin kaupungissakin mentäisi mukaan valtakunnallisten syöpäjärjestöjen ajamaan suolistosyövänseulontaan. Suolistosyöpä on nimittäin yksi yleisimmistä syöpätyypeistä ja siinä varhaisella havaitsemisella on poikkeuksellisen suuri merkitys. Seulonta tehtäisiin omatoimisesti ja siihen osallistuisivat kaikki 60 vuotta täyttäneet. Kustannuksiltaan seulonta ei ole kallista, mutta sen myötä paljastuneet syövät lisäävät tietenkin erikoissairaanhoidon kustannuksia.

Laajemmin ajateltuna, sairaanhoitopiirit kuitenkin säästävät, sillä suolistosyövän varhainen havaitseminen ei vaadi niin raskaita eli kalliita hoitotoimenpiteitä kuin tapaukset, jotka havaitaan vuosien muhimisen jälkeen. Inhimillisesti katsottuna diagnoosin varhainen saaminen helpottaa asennoistumista vakavaan sairauteen ja tulevaisuuteen. Lyhytnäköinen säästäminen ei palvele tässäkään tapauksessa ketään.

Kommentoi