Suomen kaunein kunta

24.04.2012 6:21

Eilen olimme kollega Backmanin kanssa kuntavierailulla Suomen kauneimmaksi kunnaksi valitulla Kangasniemellä. Kangasniemi sijaitsee Mikkelin ja Jyväskylän puolivälissä eli noin 50 km päässä Mikkelistä. Kuntavierailujen ideana on siis se, että tapaamme kunnan edustajia, jotka kertovat kansanedustajien työn kannalta oleellisia asioita oman kuntansa ajankohtaisista tilanteista. Samalla voimme linjata joitakin yhteisiä tavoitteita, joita me sitten maakunnan edustajina osaamme paimentaa eduskunnassa.

Kuntavierailujen ohjelmaan on aina liitetty mukaan muutama yritys- ja työpaikkavierailu. Eilen kävimme nopeasti kasvaneessa luomutuotteita jalostavassa yrityksessä, joka on perustanut myymälän Kangasniemen keskustan tuntumaan. Hiliman puodissa on myytävänä kaikenlaisia herkkuja marmeladeista  jauhoihin ja erilaisiin teelajikkeisiin. Tutustumisen arvoinen paikka!

Kunnan omassa vanhustenpalveluyksikössä (Männikkö) tutustuimme muistiklinikan toimintaan ja katsastimme asumispalvelut siinä samalla. Männikkö teki vaikutuksen juuri kodinomaisuudellaan ja sillä, että hoitajilla oli asukkailleen aikaa. Sijainti järven rannassa tuo varmasti monelle ikäntyneelle ja dementoituneelle hyviä muistoja menneiltä kesiltä.

Tehomet on Kangasniemen lahja maailmalle. Kuulimme valaisinpylväitä valmistavan yrityksen ajankohtaisia kuulumisia ja jälleen hämmästyin sitä nerokkaan yksinkertaista liikeideaa, joka tällä firmalla on ollut. Valaisimilla ja pylväillä voidaan tehdä ihmeitä maisemakuvaan niin kuntien sisääntuloväylillä (kuten Kangasniemellä)  kuin kaupunkien keskustoissakin. Sain Mikkelille monta hyvää ideaa:)

Illansuussa tapasimme työväentalolla ns. omia ihmisiä eli järjestöväkeä. Tilaisuus oli avoin yleisötilaisuus eli paikalla oli muutama muukalainenkin (persu). Keskustelu oli vilkasta, asiallista ja rakentavaa. Puhuimme niin vanhuspalvelulaista kuin kuntarakenteestakin, valtion budjetista kuin lähipalveluiden tarpeellisuudestakin. Puhe jatkuu tänään Kangasniemen kunnan valtuustoseminaarissa Vantaalla, jonne olen kutsuttuna panelistina menossa iltapäivällä.

Kommentoi